Cheesekut Taburan Coklat dan Stoberi..Masam, Masin, Manis semua hado!
8:12:00 AM
ok 1st day puasa kebetulan tahun ni jatuh hari rabu..bersamaan dengan dobi tutup..
makanyer..haruslah ajak suami keding ke Tesco cari bahan bahan nak masak katanyer
disamping masak nasi dan lauk..disebabkan geng geng gojes kat group semua sekarang ni
dok tayang Cheesekut korang yang menggoda tu..ai pun meleleh jugak nak cuba hahaha..
ok kita start dengan bahan bahan utamanya yer..aku punyer cheesekut version derhaka
segalanya aku tukar..dari cheese..susu..kahkahkah sebab tesco kehabisan stok..grrrr
tu lah terpaksa derhaka dengan resipi asal..fedulik lah..nak buat jugak..semangat dah ni
jadi sila jadi sekreatip mungkin untuk laksanakan misi..ai is tak tahan tengok cheesekut!
apa yang perlu ada:
1. susu segar..aku pilih stoberi sebab aper..sebab warna boleh tak? kahkahkah
2. susu pekat..guna suku botol jer huhu..tak suka manis manis ni..
3. cream cheese ni jer yang ada..jenama philaphedia tu tak de nab..tak kisahlah
4. biskut hup seng perasa asli..thanx yana remind akak hehehe..
next step..version blend ketiga tiga bahan susu segar..susu pekat dan cream cheese..
aku memang tak de mixer macam korang uhuks..maklum mak yang 'rajin' masak kann..
so barang barang kecanggihan macam mixer memang tak pernah wujud di dapur huhu..
nasib baik..boleh guna blender..terus laju laju masuk dan tekan butang ON..settle..
lepas tu..sila main celop celop biskut hup seng dalam susu segar depan belakang
celop sekejap jer..jangan rendam..pastu susun dalam bekas pilihan hati rapat rapat..
nak bagitahu ni..tu bekas baru oii hahaha..nampak sangat tak rajin sebelum ni..
beli di tesco..tesco kan tengah sales barang barang baking sekarang ni..sila terjah yer
lepas dah susun satu layer settle..tuang bahan blender tadi dan ratakan..pastu ulang lagi
susun lagi biskut hup seng untuk layer kedua..tuang lagi bahan blender tadi sampai atas
untuk bekas ni..aku dapat dalam 5 layer rasanyer..bekas kecik jer..jadi ler..tinggi juga..
untuk layer atas sekali tak dibiarkan kosong begitu sajer..ok derhaka lagi kali ni..
sebabkan anak anak suka makan coklat..aku taburkan jer coklat rice secara tamak..
habiskan satu bekas coklat rice yang dibeli..ngam ngam dapat penuh satu permukaan
then letakkan stoberi di atas sebagai penggoda di stage terakhir ni hahaha..haperkah?
yer la..cheese tu dah masin sikit..coklat rice manis pulak..so kasi balance dengan masam
makanyer tertonggoklah stoberi di atas setiap potongan cheesekut ku..semua rasa ada..
so tak de istilah loya loya tu muncul..istilah tak cukup tu ada..sehari jer dah habis..
keluarga kecik kami memang suka benda benda merepek camni..sejuk sejuk kat tekak
eh lupa nak bagitau..pas siap tu..masuk dalam peti ais..biarkan semalaman gituuu..
ada sesaper lagi yang nak kongsi resepi mudah dan menjimatkan waktu macam ni?
meh la kongsi bersama..yang pasti please..jangan melibatkan mixer..aku tak de mixer
yang version campak campak camni boleh ler iols cuba..tak amik waktu yang panjang..
selepas nasi beriani..ini lagi satu kejayaan dalam hidup pernah aku buat kahkahkah..
selamat mencuba semua ;)
45 828 PinKy PinKo say Hi!
sangat mudah nak buat la
ReplyDeletethanks sis sudi kongsi
euww..pink yuols! rase stoberi ye dakk.. ciknaa 1st time nk buat tamak, terus beli 2 ketul cheese tu. seminggu 2 kali buat.. hambekkk! tamak tak terkata daku.. burukss pangai.. haha.
ReplyDeletehahahaha ahkak, ni versi derhaka sangat2 nehh. hakhakhak.. Dengan cheese lain, biskut lain. Hakhakhak. Siap susu kaler pink lagikkkkkkkkkkkk. Wakakakakakakakakkkkkkkkkkk
ReplyDeletesedap kan? hehehehehehe...
susu segar stoberi! banyak resepi guna susu segar asli.. lain dr yg lain.. harus cuba ni.. hehehe.. TQ utk resepi!
ReplyDeletemasyallah....terliur sgt2..nampak mcm kek secret recipe dah....nak wat jgk mgu ni..nak wat!!!!huhu
ReplyDeletenad ni bukan derhaka, ni terpesong terus namanya, ahahahaha, biskut lain, susu lain, cheese lain, sedap ke pakai cream crackers?
ReplyDeleteNgengggg ngenggg kebuk2 kebuk....yeyyy dah berjaya landing selamat ataih cikut stoberi coklat hakak kawasannnnn...wehuuuu dasat habis...menangis tgk sorang2 kt opis cikut hakak mengiurkan....rasa nk lempang diri sendiri hahahhaha sbb ciskut kt umah dh habis...ohhhh tidakkk nak buat lg kak jommmm :)
ReplyDeletewow...memang maveles la....tgk pulak di pagi puasa..compom menggiurkan..hehe..sok ai is nk buat lagi..tk dan hari2 keje nak hadap buat mende ni..
ReplyDeletelari betul dari resepi asal...takpe janji semua family suka
ReplyDeletebuat malas tapi nak boleh??hahahha....pos skittttt kat sini!!
ReplyDeletekretip,inovasi,motivasi ha ape lg nk??hahaha
ReplyDeletecayalah hakakk:D
Hokey! Tekak dah feeling2 cheese dh ni diya hoi. Teringat lak fresh strawberry kt lavender ats bukit cameron tu ha. Cheese dh beli smlm. Misi mlm ni pulak! Wwehuuuu. ;) Smgt membara tunggu mlm hoi. Hihi.
ReplyDeleteYg penting kaler pink harus ada kan yang, bestnya, kita tak sampai seru lg nak buat ni hehe
ReplyDeletekemain gambar makanan bulan puasa ni...
ReplyDeleteassalamualaikum diya...nampak menyelerakan boleh la suruh ain buatkn nanti...:)
ReplyDeletegiler menggoda ciskut Nadia. tak boleh jadi nie, wkend ni kena gigih gak buat versi sendrik. letak lasagna atas tu bleh??
ReplyDeletesedapppppp gilos kan? nak buat lagi la menda alah ni.nyum nyum
ReplyDeletePerghhhhh..sgt tempting! Nasib baik x puasa..kikikiki
ReplyDeleteakkkkaaakkkkkkk..meleleh air liur sy tgk resepi cheesekut akak nih
ReplyDeletekreatip weh...celup susu stoberi pastu tipping cantik lak tu...bestttttt
ReplyDeletewah...dah jadi dah... best... pasni try buat guna biksut marie ye.. berganda-ganda sedap dia.. plus letak la blueberry paste sikit dalam tu..
ReplyDeletemacam yang kat dalam www.koleksicikta.blogspot.com je tau rasanya....yummy..
boleh masuk kompilasi nih..hehe
ReplyDeletecukup suka resepi yg ringkas cam ni..main campak2 je haha
ReplyDeleteresepi asal kt mn PM
mmg lawo ciskut hg
ni leh wat menu hari raya hehe
memang senang sungguh nak buat...bleh try arr nanti...tp tunggu mood kerajinan dlu sampai...hehe..
ReplyDeleteakk.knp kena pakai biskut hupseng tu? bg kurg manis ke? nk buat mlm ni.xsbr nya uooolsss.hehe
ReplyDeleteaiseh..hari2 ada orang citer pasal cheesekut ni..kena la buat jugak nampaknya...
ReplyDeletesedapnya !!!!! nak buat lah nnti !! gulp. tak tahan tengok. haha. comel gila akak...nak strawberry sbb pink. peminat pink tegar . hehe
ReplyDeleteehh...samala dgn lin guna cream cheesee sa dgn nadt..mengancamm toping
ReplyDeletebulan bulan posa ni.. ahaha.. amboi kak.. amboi.. meggodaaa~
ReplyDeleteamboi kak.. amboi.. bbulan posa gini menggoda sangat. kecuq air liuqqq
ReplyDeletehuhu.. terliurrr
ReplyDeletewah.. sedap2.. nak try gakla.. hehehe
ReplyDeletejap lg i smp yew
ReplyDeletewahhh nampakk macam senang jeni, boleh lah try buattt
ReplyDeleteida datang menyalin resepii.. kuikukuiii
ReplyDeletecheesekut nama dia...sy pernah makan tapi tak tahu nama dia. Cousin keje kat Jeddah...dia balik buat ni...cream cheese kat sana dah berperisa...dia wat stoberi sedap pulak tu...
ReplyDeletemmg mudah ahkak gojes..hehe
ReplyDeleteko mmg sm mcm aku..
aku pun tk de mixer kt umah..
yg dasat..aku oven pun tkde ok..kahh!
Wahhh!! Menarik
ReplyDeletemeriahnya cheesekut dia..terbaek!!
ReplyDeletenk try buat jgk la..
ReplyDeletehihi
wahh~ mcm best je..dah la ca ni penggemar mknn bersusu dan cheese ni..nk try!
ReplyDeletemmg simple betoiii ni...rasa cam nk wat je...tp nk tanya sedap tak sedap tak...hehe
ReplyDeletenak request kek batik satu.haahha
ReplyDeleteahkak, eka dah try guna cream cracker ni. tu pun sebab adik salah beli biskut.
ReplyDeletetak berapa sedap kalau nak dibandinkan dengan guna deluxe cracker.
sebab cream cracker ni tebal. deluxe x.nipis. hehehe
Nak cuba try test gak la... mmg nmpk cam senang hasil nengkagumkan..
ReplyDeletePlease have some respect and be courteous when you comment in my blog =)
Thanks peeps!