Followers

Fried Chinese Chive Dimpling: Resepi mudah untuk anak anak

9:15:00 AM


ok ni resepi yang uols request setelah di upload di instagram hari tu hikhik
minggu ni jer..sabtu ahad berturut turut kak fink buat mendalah ni..senang sangat
sebab tu rajin..kalau susah..kena main kelopak bunga..nak ke tak nak..nak ke tak nak
tengok julia buat asalnya..pastu rasa macam..ok ini senang..mari cuba persembahkan

bahan bahan yang perlu disediakan kekakak semua adalah:
1. kulit popiah (beli siap siap size kecik)
2. ayam kisar..daging kisar..udang ke ikut sukahati tekak korang
3. lada sulah..lada hitam dan garam secukup rasa
4. daun bawang tapi aku guna daun bayam bahaha..durhaka sangat


ok cukup semua di atas..gaulkan ayam kisar tadi dengan lada sulah..lada hitam
garam halus lebih bagus..so rata sikit rasa masin tu nanti..aku guna garam halus
masukkan sekali daun bawang atau apa apa sayur yang korang suka sekali
aku ada bayam je time tu..malas nak pergi kedai beli daun bawang..pun boleh..


pastu amik dalam secubit 2 cubit ayam tadi dan letakkan dalam kulit popiah
pastu korang lipatlah bentuk camner pun..aku buat empat segi je..senang kan..
tapi kalau korang punya imaginasi dan kesabaran tinggi buatlah bentuk heksagon
pentagon..bunjut bunjut ke..ikutla suka hati sendiri nak persembahkan camner..


pastu goreng dengan api yang paling slowwww..sila jadi penyabar sikit..
jangan tak sabar sangat sampai api pun besar..kang version buntut kuali kang..
agak agak dah keperang perangan tu dah masak lah tu..angkat dan toskan minyak
makan dengan sos thai untuk lebih sedap..anak anak aku makan camtu jer..



abg ngah cakap..rasa macam nugget ekekeke..ok pasni mama buat camni jer
tak payah beli nugget lagi kalau camtu eh ngah..bahaha..jimat fulus dalam poket
tambahan idea..lepas ni aku rasa nak buat letak carrot..jagong and cheese..wahh
anak jenis tak makan sayur..tapi diaorang suka mendalah ni..so kita sorok sayur di situ


ok korang..selamat mencuba resepi mudah..tata..




You Might Also Like

14 828 PinKy PinKo say Hi!

  1. daun bayam?haha..xpe sis.bagus bayam tu bg budak2 mkn.simple nya rsepi.mcm ala-ala batagor Indonesia cuma buh dlm kulit popia ea..nice.buleh try pasnie =)

    ReplyDelete
  2. nmpk sedap aje...apalagi klu cicah dgn sos.nyum nyum...

    ReplyDelete
  3. Seronok julia tgk dalam ig akak fink buat resepi ni, abg ngah kemain suka ye makan hehehhe, len kali akak cuba beli kulit wantan tau, rasanya lebih ranggup kalau pakai kulit popia biasa, aah bagus kalau anak2 liat makan sayur leh sorokkan sayur dalam tu banyak2...bijak2 derhaka resepi, saya suka tau ada inovasi disitu, leh tiru meniru pas ni...

    Nak beli bayam purple kak fink, nak buat cm ni lg...mana tau dumpling ju jd kaler fink...jgn jeles hahahhahha terima kasih selamat mencuba lg2 ye mmmuahhhh utk little Qds

    ReplyDelete
  4. Salam kenal...;) Cik Nad pon plan nak try resepi julia tu...tp tak terbuat lagi. Encem boy tu ckp rasa cam nugget eh...mesti best ni!

    ReplyDelete
  5. Nyummm tima kasih nanti boleh buat

    ReplyDelete
  6. klu campur cheese ni lg meletop ni kak..haha eh! sukati je nk tmbh2.. :p

    ReplyDelete
  7. terliur ler tgk ;) harus cuba gak ni

    ReplyDelete
  8. ni makan sambil tgk tv tak sedar diri ni... kahahaaha...

    entry terkini...100% untuk mu

    ReplyDelete
  9. athi FATHIYAH: tak perlu yunk..goreng je terus sebab tu amik sikit je masa balut dgn kulit popiah tu..cepat dia masak :)

    ReplyDelete
  10. kalau taruk cheese mesti lagi sodap kan. Nak toraiii lah hehehehehe

    ReplyDelete
  11. nak buat tapi tak nak letak sayur...hahaha..

    ReplyDelete

Please have some respect and be courteous when you comment in my blog =)

Thanks peeps!